Varför BMI är värdelöst att använda på individer

 • Jacob Gudiol
 • Tagged , , ,
 • 2012-07-03
 • Att BMI är ett ganska värdelöst mått när det gäller hälsan hos en viss individ är något jag varit inne på flera gånger. Det vanliga klagomålet man hör när det gäller BMI är att det klassificerar vältränade personer som överviktiga. Detta är enligt mig ett väldigt litet problem och det är verkligen få vältränade idrottare med BMI över 25 som har det för att de har mycket muskelmassa och normala mängder fettmassa. Ett mycket större problem med BMI är att det kan klassificera många med för mycket fett på kroppen som normalviktiga.

  För någon dag sedan publicerades det en studie som visade detta på ett väldigt tydligt sätt och jag tänkte dela med mig av detta här. Bilden här under visar MR bilder på nio olika personer som alla har 24 i BMI (1). Det vita i bilderna är fett medan de mörkare delarna är muskler och inre organ.

  MR bilder på nio olika personer med samma BMI
  MR bilder på nio olika män med BMI 24. Det man kan se är att mängden fettmassa och mängden bukfett (visceralt fett) skiljer sig väldigt mycket mellan de olika personerna.

  Det du kan se är att mängden fettmassa och mängden bukfetma (visceralt fett) skiljer sig väldigt mycket mellan de olika personerna. Mängden total fettmassa varierar mellan 12,4–26,2 liter och mängden bukfett varierar mellan 0,63–3,7 i de här bilderna.

  Andra studier på ungefär 250 män och 250 kvinnor med BMI på 24 har visat att fettprocenten kan variera mellan 8-38 procent hos män och 30-44 procent hos kvinnor vilket ytterligare belyser den stora variationen som kan finnas mellan personer med samma BMI (2).

  Midjemått som ensam markör för hälsa

  Ett alternativ till BMI som ofta framhålls som en bättre markör för bukfetma vilket anses vara den mest farliga typen av fett är midjemått. Bilden här under visar MR bilder för nio personer med samma midjemått, 84cm.

  Nio personer med samma midjemått men väldigt olika mängder bukfetma
  Nio personer med samma midjemått (84 cm) men väldigt olika mängder bukfetma

  Även här kan man alltså se en väldigt stor variation i bukfetma trots att personerna alltså har samma midjemått. Variationen när det gäller de här bilderna är faktiskt större än variationen när det gäller BMI-bilderna här ovanför. Tyvärr har jag inte hittat någon studie som tittat på en större mängd människor här likt den som tittat på variationen hos personer med samma BMI.

  Vad är slutsatsen från detta?

  Slutsatsen från dessa bilder och mängder av annan information som funnits sen tidigare är att vikt eller BMI är väldigt dåliga mått för att avgöra en persons hälsa eller fysiska form. Många människor tror att de håller formen bra ”trots att de inte tränar längre” baserat på att väger lika mycket idag som de gjorde för ~5 år sen när de tränade regelbundet. Den typen av tänk är av allt att döma totalt önsketänkande, särskilt om man har en BMI som är kring de högre värdena när det gäller normalvikt, typ 23-25.

  Jag visade på ett väldigt tydligt exempel på vilken skillnad det kan vara när man mäter fettprocent istället för BMI hos personer med något högre BMI men som ändå är normalviktiga enligt dess gränser i mitt inlägg, 50 % av alla tjejer och kvinnor är överviktiga trots normalt BMI på Traningslara.se.

  Jacob Gudiol
  Om Mig

  Mitt namn är Jacob Gudiol och jag är utbildad fysioterapeut med en Master i Sport Science från Lunds Universitet. Jag arbetar som egen företagare inom träning, kost och hälsa där jag föreläser, skriver artiklar och jag har skrivit två böcker.


  Bland annat föreläser jag regelbundet på fysioterapiutbildningen i Lund samt för Eleiko. Mina artiklar hittar du främst här, på Traningslara.se samt på Tyngre.se. Tidigare har jag även varit krönikör i SvD och regelbunden skribent för BODY Magazine.


  Följ mig gärna på Twitter, Instagram eller Facebook. Jag har även en podcast om träning, kost och hälsa som heter Tyngre Träningssnack som släpps varje vecka.


  Här hittar du mer information om mig samt kontaktinformation

  Gymgrossistens Protein

  2 thoughts on “Varför BMI är värdelöst att använda på individer

  1. 1

   […] om kopplingen mellan BMI och hälsa redan är känt som förenklat, och ibland fullständigt felaktigt, så är det dock något som fungerar bättre på befolkningsnivå. Men nu ser vi faktiskt att det […]

  2. 2

   […] Det största problemet med BMI är istället att du med de gränserna som finns idag faktiskt kommer att missa människor som egentligen är överviktiga men ändå inte väger så mycket. Vi underskattar med andra ord det verklige problemet med för mycket fettmassa hos människor när vi använder BMI. Så BMI har inte gett oss en fetmaepidemi som inte finns, BMI har istället gjort att vi underskattar dagens problem. Men BMI ska ändå inte användas som enskild markör för en persons hälsa, Varför BMI är värdelöst att använda på individer. […]

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *