The Skinny on Obesity del 4

 • Mejla till en vän
 • SumoMe

Del fyra av The Skynny on Obesity är ute nu. Det här är ett bra avsnitt. Man har lämnat Lustigs egna lilla hemmasnickrade idé om insulin som orsaken till allt bakom sig och nu pratar man mer vetenskap igen. Hela avsnittet handlar om hur mat kan fungera som belöning och få folk till att äta mer och mer för att hela tiden kunna få denna belöning. I filmen har man valt att endast ta upp en av hypoteserna kring belöning. I den förklaringen blir signalerna svagare efterhand och vi måste äta mer för att få samma belöning som tidigare.

Den andra modellen/hypotesen som finns men som inte tas upp tror man att vi eftersöker en större och större belöning allt eftersom vi börjar gilla belöningen mer och mer.

Notera hur den andra forskaren, hon som inte ens var med i förra delen när Lustig snurra till det, endast använder sig av ordet ”food”. Hon nämner aldrig socker specifikt och när hon ger exempel på något som kan ge denna typ av belöning så nämner hon McDonaldsmat. Hon nämner inte läsk eller något annat sött specifikt.

Lustig däremot nämner endast socker. Ingen av de två har fel men gissa vem av de två som har mest rätt?

Gymgrossistens Protein
Jacob Gudiol
Om Jacob Gudiol, Leg. Fysioterapeut:

Jag håller just nu på att läsa in en master i Sport Science på Lunds universitet samtidigt som jag arbetar som tränare för ungdomar i Helsingborgs IF. Jag har även ett eget företag där jag regelbundet håller föreläsningar om prestation, kost och träning. Bland annat på kursen idrottsmedicin på sjukgymnastutbildningen i Lund samt på ELEIKOs nystartade PT-utbildning.


Jag skriver regelbundet texter här och på Traningslara.se samt för olika träningsmagasin. Jag är även träningsskribent för SvD och regelbunden skribent för BODY Magazine. Jag har även bland annat skrivit artiklar för eller medverkat i magasin så som Svensk Styrkelyft, Blossom Magazine, Dagens Träningsindustri, SATS Magasine och Friskispressen. Jag sitter även med i styrelsen för Idrottsmedicin Syd. Här hittar du mer information om mig samt kontaktinformation

3 reaktion på “The Skinny on Obesity del 4

 1. 1
  Shrinkin David

  ”Over exposure to McDonalds can cause brain changes”

  Läskigt! :(
  Tur man lämna ifrån sig klippkortet dit för länge sedan.
  Intressant med drifterna kring blöning.
  Synd att dom inte tog upp den andra teorin.
  Kan kanske vara en combo av de två?

    Citera kommentar

 2. 2
  Jacob Gudiol Inläggsförfattare

  Jag har börjat läsa på en hel del kring belöning den senaste månaden. Det är inte direkt konsensus kring vilken av effekterna det är som har störst inverkan. Men för den som vill använda kunskapen i praktiken kan jag inte se någon skillnad i hur man agerar.

    Citera kommentar

Kommentera

Skriv ditt namn, din mejl och eventuell hemsida.