The Skinny on Obesity del 4

 • Jacob Gudiol
 • Tagged , ,
 • 2012-05-07
 • Del fyra av The Skynny on Obesity är ute nu. Det här är ett bra avsnitt. Man har lämnat Lustigs egna lilla hemmasnickrade idé om insulin som orsaken till allt bakom sig och nu pratar man mer vetenskap igen. Hela avsnittet handlar om hur mat kan fungera som belöning och få folk till att äta mer och mer för att hela tiden kunna få denna belöning. I filmen har man valt att endast ta upp en av hypoteserna kring belöning. I den förklaringen blir signalerna svagare efterhand och vi måste äta mer för att få samma belöning som tidigare.

  Den andra modellen/hypotesen som finns men som inte tas upp tror man att vi eftersöker en större och större belöning allt eftersom vi börjar gilla belöningen mer och mer.

  Notera hur den andra forskaren, hon som inte ens var med i förra delen när Lustig snurra till det, endast använder sig av ordet ”food”. Hon nämner aldrig socker specifikt och när hon ger exempel på något som kan ge denna typ av belöning så nämner hon McDonaldsmat. Hon nämner inte läsk eller något annat sött specifikt.

  Lustig däremot nämner endast socker. Ingen av de två har fel men gissa vem av de två som har mest rätt?

  Jacob Gudiol
  Om Mig

  Mitt namn är Jacob Gudiol och jag är utbildad fysioterapeut med en Master i Sport Science från Lunds Universitet. Jag arbetar som egen företagare inom träning, kost och hälsa där jag föreläser, skriver artiklar och jag har skrivit två böcker.


  Bland annat föreläser jag regelbundet på fysioterapiutbildningen i Lund samt för Eleiko. Mina artiklar hittar du främst här, på Traningslara.se samt på Tyngre.se. Tidigare har jag även varit krönikör i SvD och regelbunden skribent för BODY Magazine.


  Följ mig gärna på Twitter, Instagram eller Facebook. Jag har även en podcast om träning, kost och hälsa som heter Tyngre Träningssnack som släpps varje vecka.


  Här hittar du mer information om mig samt kontaktinformation

  Gymgrossistens Protein

  3 thoughts on “The Skinny on Obesity del 4

  1. 1
   Shrinkin David says:

   ”Over exposure to McDonalds can cause brain changes”

   Läskigt! 🙁
   Tur man lämna ifrån sig klippkortet dit för länge sedan.
   Intressant med drifterna kring blöning.
   Synd att dom inte tog upp den andra teorin.
   Kan kanske vara en combo av de två?

  2. 2
   Jacob Gudiol says:

   Jag har börjat läsa på en hel del kring belöning den senaste månaden. Det är inte direkt konsensus kring vilken av effekterna det är som har störst inverkan. Men för den som vill använda kunskapen i praktiken kan jag inte se någon skillnad i hur man agerar.

  3. 3
   Shrinkin David says:

   Jacob Gudiol:
   Jag har börjat läsa på en hel del kring belöning den senaste månaden.

   Ser fram emot den kommande artikeln! 😀

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *