Om mig

Om Jacob Gudiol

Jacob GudiolMitt namn är Jacob Gudiol, jag kallas oftast Guddi av de jag känt en längre tid. Jag är 33 år och legitimerad fysioterapeut (sjukgymnast) med en Master i Sport Science inriktning sport medicine från Lunds Universitet. Jag är även nästan färdigutbildad civilingenjör (saknar 9p som jag aldrig avslutade efter mitt examensarbetet 2009).

Mina huvudintressen är fotboll, styrketräning, fysiologi och fysträning, särskilt fysträning av grupper. Jag är även intresserad av kost och näringslära och har på egen hand läst väldigt mycket inom om detta ämne.

Jag har gett ut två böcker, Forma Kroppen och maximera din prestation släpptes 2011 och har sålt i över 9000 exemplar. För bara någon månad sen släpptes andra utgåvan av den boken med uppdaterade delar. Den här boken skrev jag tillsammans med Nicklas Neuman som för närvarande håller på att doktorerar inom kostvetenskap. Den andra boken heter Skitmat – vad det är det, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta det och den släppte jag hösten 2014 och den sålt i drygt 3000 exemplar.

Mitt arbete

För närvarande jobbar jag som egen företagare. Förutom texter här och på träningslara.se skriver jag också regelbundet för Tyngre.se. Tidigare har jag skrivit för bland annat SvD och BODY Magazine. Förutom detta håller jag också regelbundet föreläsningar för olika grupper, främst på ELEIKOs PT-utbildning och för fysioterapistudenter i Lund.

Tillsammans med en annan fysioterapeut som heter William Walkeaoja driver jag även podcasten Tyngre Träningssnack där vi diskuterar allt möjligt inom träning, kost och hälsa. Många gånger har vi även med gäster som är verkliga experter inom sina respektive områden.

Jag har även medverkat som expert/tyckare i flera olika medier så som till exempel TV4, Aftonbladet, Expressen, GP, Friskispressen, Fokus, Svenska Cycling plus, Blossom Magazine, Allt om Mat, Hälsa, SvD, DN samt sjukgymnastförbundets egen tidning Fysioterapi.

Jag har förutom mina två utbildningar även läst 30 hp idrottspsykologi. Jag är steg 2 utbildad styrkeinstruktör inom SKKF. Jag har steg 1 som tyngdlyftningsinstruktör för Svenska Tyngdlyftningsförbundet och jag har gått ett par fotbollstränarkurser (BAS2). Inom sjukgymnastiken så har jag läst några extra kurser inom OMI och OMT.

Min egen idrottsliga bakgrund är främst fotboll. Som ungdomsspelare lirade jag i Helsingborgs IF där jag hann med ett antal B-lagsmatcher under tre säsonger. Därefter har jag även spelat några matcher i Superettan och ett par säsonger i division 2. När jag var 24 var jag trött på att investera så mycket tid för att få så lite tillbaka samtidigt som jag hade några besvärande skador och jag drog då ner på spelandet och började lira i en div 5 klubb. Där var jag sen även assisterande spelande tränare i 3 år samtidigt som jag också hjälpte till med fysträning för några av de andra lagen i klubben. Jag spelar fortfarande i samma klubb och för närvarande är vi ett topplag i div 3. Sen ungefär fem år tillbaka har jag även tränat tyngdlyftning regelbundet och även hunnit med några lagtävlingar.

omslag.gudiolJag har är även sen fem år tillbaka med i styrelsen för Idrottsmedicin Syd. Idrottsmedicin syd är en delorganisation till föreningen Svensk Förening För Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin.

Fysioterapi, facktidningen för fysioterapiförbundet hade nyligen ett reportage om mig som handlar lite mer om mig som person och det jag jobbar med om du är intresserad av att veta mer. Tryck på bilden till höger för att ladda ner reportaget i PDF-format.

Kontakt

Om du har en fråga eller kommentar kring något jag skrivit så lägg en kommentar till det inlägget. Jag får ofta mejl från personer som vill kommentera ett inlägg jag skrivit. Dessa personer får inga svar via mejl. Kommentarsfältet är öppet för alla och alla kommentarer kommer upp direkt så skriv det du vill säga där så kan alla läsa det senare och jag slipper bemöta samma sak flera gånger om.

Om du vill kontakta mig personligen angående föreläsningar, skribentjobb, frågor kring studier osv kan du göra det på jacob@traningslara.se. Jag är däremot inte din personliga tränare eller sjukgymnast! Skickar du mejl med frågor kring din personliga träning, ditt kostupplägg, en viss skada osv kommer du inte att få några svar.

Jag finns även på Twitter där jag dagligen tipsar om intressanta artiklar i tidningar eller på bloggar. De här tipsen dyker också på TränaStyrkas facebooksida. Du hittar mig även på Instagram.

Summering om mig

Jag….

 • är 33 år
 • tränar främst fotboll och tyngdlyftning
 • var under en kortare tid elitfotbollsspelare
 • är utbildad fysioterapeut/sjukgymnast med en Master och civilingenjör (minus en omtenta på 9p då)
 • är med i styrelsen för Idrottsmedicin Syd som är en delorganisation av Svensk Förening För Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin
 • har skrivit boken ”Forma kroppen och maximera din prestation – om träning och hälsa på vetenskaplig grund” tillsammans med Nicklas Neuman
 • har även publicerat boken Skitmat som är en bok om varför folk går upp i vikt och hur du undviker det
 • föreläser regelbundet i olika sammanhang om träning och kost, bland annat på sjukgymnastutbildningen och på ELIKOs utbildningar
 • är utbildad styrkeinstruktör steg 2 för SKKF
 • är utbildad tyngdlyftningstränare steg 1 för svenska tyngdlyftningsförbundet
 • har gjort nästan hela BAS 2 inom svenska fotbollsförbundet
 • har läst en termin idrottspsykologi på Lunds Universitet
 • skriver regelbundet artiklar för olika tidningar och magasin, främst BODY Magazine
 • har medverkat i flera olika tidningar och magasin som expert
 • har även medverkat i TV4 nyhetsmorgon 😉

75 thoughts on “Om mig

 1. 1
  Milad Farahdokht says:

  Hej Guddi!

  Det är så här att jag har försökt skicka en kommentar via träningslära men det gick inte så jag skall försöka här.

  Jo jag har läst er bok och jag älskar den. Den är riktigt grym. Jag har bara en fundering. Det gäller det 4-split styrketräningsschemat som skrivits ut. Kan man köra med en dags vila mellan dagarna eller hinner den fitness man byggt upp återgå till ursprunglig nivå? Eller skall man köra på varandra förljande dagar för att upprätthålla fitnessen? Hur många dagar måste gå för att konditionsträning inte skall hämma styrketräningen? Hur kan man lösa detta om man använder detta styrketräningsschema?

  Många frågor men jag hoppas att du svarar. Ni är grymma och jag har grymt kul när jag läste er bok.

  Ha det fint

  Hälsningar Miladios =)

 2. 2
  Jacob Gudiol says:

  Tjena Milad!
  Först och främst så är det inte en 4-split. Det är halvkroppspass, när man skriver 4-split så menar man kroppen i fyra olika delar. Det viktiga är att du tränar musklerna ungefär var 3-5 dag. Sen hur du lägger upp med vila mellan passen efter det bestämmer du. Det behöver inte ens vara så att du tränar samma dagar varje vecka och har lika lång vila mellan de olika passen varje gång.

  Du kan köra konditionsträning direkt inpå dina träningspass om du vill. Du får fortfarande en träningeffekt men den blir lite mindre. Ju längre tid det är mellan passen desto mindre interferens. Det finns ingen exakt tid där man kan säga att det inte blir någon inverkan. Du får helt enkelt välja den saken själv.

 3. 3
  David says:

  Hej Jacob!

  Läst den här studien?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5085448

  Några tankar?

  Mvh David

 4. 4
  Jacob Gudiol says:

  Tjena David!
  Just den studien har jag skrivit om här, http://traningslara.se/les-mills-bodypump-och-overdrivna-slutsatser-fran-studier/

  Samma grupp har ganska nyligen kommit ut med en långtidsstudie där man tittat på faktisk muskeltillväxt och inte bara akutproteinsyntes. Den studien skrev jag om igår på traningslara.se, http://traningslara.se/samma-muskeluppbyggnad-med-latta-som-med-tunga-vikter/

 5. 5
  Fabian Lundin says:

  Hejsan!

  Jag har en fråga om det är möjligt att träna sina muskler mindre? Min tjej har stora vader naturligt och tränar ingen styrka men springer från och till. Jag har försökt pubmed och litteratur från skolan osv men inte hittat något.

  Har du kunskap om detta? Om så tips på litteratur eller studier?

  MVH
  Fabian

 6. 6
  Jacob Gudiol says:

  Nej, det går inte att träna en muskel mindre.

 7. 7
  Gunnar says:

  Gipsa vaderna ett par veckor kan funka bra

 8. 8
  Johan says:

  Hej Jacob

  Jag undrar om du kan skriva ett inlägg om maxlyft i exempelvis mark, böj och bänk.

  Dvs hur man ska (alt. tänka) i form av uppladdning, uppvärmning, viktstegring upp till maxvikt, minimering av skaderisk etc. inför ett maxlyft i ovanstående nämnda lyft.

  Tänkte att du med basis av din erfarenheter styrkelyft kanske har lite bra tips att ge. Jag kan tänka mig att individuella förutsättningar spelar in en del men lite generella tips kanske kan tillämpas.

  // Johan

 9. 9
  Jacob Gudiol says:

  Hallå Johan!
  Jag håller på med tyngdlyftning och fotboll. Inte styrkelyft. Att toppa inför de andra lyften gör jag bara ibland på träning och ännu mer sällan är det då som första övning på det passet. Så jag är inte kompetent nog att skriv ihop ett inlägg av den typen du vill ha. Du får fråga någon erfaren styrkelyftare om hur han och hur andra han tävlar med brukar göra.

 10. 10
  daniel says:

  hej!
  såg att du rekomenderade att läsa en bok som heter sciens and practice of strength traning, undrar bara om den ger mycket även om man redan har läst er bok forma kroppen…. som för övrigt var mycket bra.

 11. 11
  Jacob Gudiol says:

  Tjena Daniel!
  Den är absolut en väldigt bra bok ändå. Berör inte direkt samma ämne som vår bok utan är mycket mer inriktad på styrketräning för styrka och explosivitet.

 12. 12
  TheSwede says:

  Hej!

  Jag har en fråga kring alaktisk styrketräning, är det något du rekommenderar för underviktiga personer (som jag själv)som försöker gå upp i vikt (bygga muskler)?

  http://www.arthurdevany.com/categories/20091026

  ”Alactic Training
  In working for power one wants to hit the alactic pathway. The ATP and PCr energy sources for alactic power are quickly regenerated within 5 to 10 seconds for trained individuals. Those who are new to power law technology may take longer to recover until they have worked at it awhile. One can hit the alactic pathway to gain power and not build lactic acid by doing what I call alactic training. It is very easy to do, not tiring, and a real source of power. It hits the FT fibers more completely than just about anything else.

  I do sets that I call 1/5s or ”one, fives” because that describes how I do them. I do one repetition, and then put the weight down for 5 seconds. Then I do another rep and put the weight down another 5 seconds. Then another, and so on for a sequence of about 4 to 8 repetitions. That’s it, then move on to the next exercise. What you have done is to achieve between 4 and 8 high quality repetitions without building lactate. The 5-second pause between reps is enough to regenerate the muscle phosphates if you are in reasonable shape. Up to 10 seconds pause is appropriate until you have acquired the ability to recover quickly. You can use reasonably heavy weight without the risk that goes with doing multiple repetitions with heavy weights.

  Alactic training is much safer and more productive of strength than training to full failure. The reason is simple; doing multiple repetitions builds lactic acid, which limits your power and ability to handle heavy weight. By doing just 1 rep and resting 5 seconds you retain nearly all of your muscle power. This lets you handle heavier weight and do quality movements. You never force yourself to work to failure, as many muscle magazines and training authorities seem to recommend. There is no danger because you use a weight that is below your maximum and do not try to force a depleted muscle through another repetition. There is no straining to try to do that ”last rep”.

  The theory that the ”last rep” is the best one is wrong in my opinion. You have little strength left by then because the high-energy phosphates are gone and the lactic acid limits your strength. This means that the reps leading up to that last rep must use a weight well below what will tax your muscle when it is at full strength. Multiple reps build endurance, not power. Your endurance is developed by the ascending sets discussed above. Also, much of what passes for endurance is actually the ability to recover quickly from peak effort (this is the kind of endurance NBA players have). By doing a sequence of 4 to 8 or more 1 rep with 5 seconds in between, you train your recovery ability so that you restore power quickly. Because phosphate replenishment uses the aerobic pathway, and uses fat preferentially over carbohydrate, you indirectly develop your aerobic capacity and burn fat as well when you do alactic training.

  Even though you are doing only 1 rep, you don’t try to do maximum weight. Just use a challenging weight as low as 25 and as high as 10 per cent below your maximum. You can even progress to a higher percentage of your maximum as you to these 1 reps. With 1/5s you get up to 8 quality reps at high weigh”

 13. 13
  Kristjan says:

  Hej Jacob..:-)
  Jag hittade dina inlägg då jag googlade ”full fiberaktivering” och jag måste verkligen säga att du skriver otroligt bra. Du verkar ha stor teoretisk och praktisk kunsksap och du väger dessa bra mot varandra i dina artiklar..:-). Själv är jag en vanlig fritidsmotionär som genom min självdisciplin fått fina resultat. Jag tror på kombinationen teori och praktik. Det finns riktlinjer men inga absoluta regler (ja du fattar). Själv har jag 4 grundpelare i min träning. Vila,variation,regelbundenhet och kost.
  Tack för bra läsning. Hoppas på fler spännande inlägg/Kristjan

 14. 14
  Henrik L says:

  Hejsan, först tänkte jag säga tack för att du driver två bra sidor :). Läst mycket på träningslära och köpt eran bok vilken jag brukar kolla i när jag blir fundersam på något.

  Kom och tänka på dej igår när uppdrag granskning visade ett reportage om m mikrolån. Där nämner de bland annat en grupp som gjort en Meta- analys av de studier om mikrolån som tidigare använts som underlag över beslut angående finansiering av mikrolån från biståndsorganisationer. Om jag kommer ihåg rätt så var det där av 600 studier cirka 15st som de tyckte var värda att ta med. Resten var alltså för dåliga.

  Du skriver ju mycket om undermåliga studier så tänkte att det kanske skulle intressera dej, hej!

 15. 15
  Martin says:

  Hej, du har ju glömt den viktigaste informationen:

  Vad tar du i bänkpress?

 16. 16
  Jacob Gudiol says:

  Jag bänkar inte. Senaste gången var över två år sen nu…

 17. 17
 18. 18
  adam says:

  Tänkte bara lämna denna här! http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=z9pD_UK6vGU Kasnke ligger nått i det han säger ändå 😉

 19. 19
  Jacob Gudiol says:

  Hahahahaha, den var riktigt bra 🙂

 20. 20

  […] inte är särskilt raffinerad, eller ”Råvaror istället för färdiga matvaror” som Jacob Gudiol skulle ha […]

 21. 21
  Mimosamarie says:

  Märks tydligt att du inte är forskare på området. både i sättet du resonerar och refererar. Det är pengar som tyvärr styr världen och inflytelserika företag drar nytta av att använda aspartam som sötningsmedel bl.a. p.g.a. att det är billigt och inte medför kalorier. Inflytelserika företag har också en benägenhet att ”köpa” forskare som till synes verkar opartiska. Jag har själv forskarutbildning och är väl medveten om att man kan förvränga resultaten starkt åt det håll man vill. Liksom du nämner att man kan få migrän av aspartam om man tror att man ska få . Likaså att man kan få finansiering för sin forskning av företag som vill se förutbestämda resultat. Är aspartam farligt? Det är en fråga utan definitiva svar. Som någon nämnde tidigare krävs det långtidsexponering av ämnet för att ens få lite hum om saken. Att aspartam inte är skadligt på gnagare utesluter inte att det är skadligt hos människan. Testas aspartam på vuxna utesluter det inte att det är ofarligt för ett barn o.s.v. Även Talidomid ansågs ofarligt av seriösa forskare.
  Jag gör inga referenser vilket du säkert kommer att reta upp dig på. Varför? Jo, för att detta är min personliga åsikt. Jag är igen gud med facit på hand…

 22. 22
  ian says:

  Tack för lite vett i en galen värld!
  Hoppas att du orkar fortsätta med artiklar som den om aspartam. Det behövs i en värlsd fylld av matfusket och Mimosamarie…
  Keep up the good work!

 23. 23
  Roger says:

  Hej. Underbar sida du har läser den dagligen. Jag tycker du skulle skriva nåt om PH9 generatorn som börjat spridas och marknadsföras som nåt mirakel.
  Tack för allt jobb du lägger ner på sidan.

 24. 24
  Jacob Gudiol says:

  Roger:
  Hej. Underbar sida du har läser den dagligen. Jag tycker du skulle skriva nåt om PH9 generatorn som börjat spridas och marknadsföras som nåt mirakel.
  Tack för allt jobb du lägger ner på sidan.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=549175628502763

 25. 25
  Peter says:

  Hej Jacob

  Jag har ett bekymmer under träning och vätskeintag.
  När törsten kommer efter en kort stund in i träningen så tar jag en liten klunk vatten och pang där kommer illamåendet, jag har provar att dricka normala klunkar, sippat lite bara för att fukta munnen illamåendet kommer som ett brev på posten!.
  Jag har även testat att inte dricka under passet och det är svårt, men då slipper jag illamåendet.
  Vad kan detta bero på?

  Mvh Peter.

 26. 26
  Tobias says:

  Hej Jacob!

  Jag har bara en fundering kring styrketräning för en fotbollsspelare på relativt hög nivå. Ska man träna med tunga vikter och få repetitioner eller är det bättre med mindre vikter, fler repetitioner och explosivare genomförande? Jag är rätt stor runt 1,90 och väger 89 kg så jag vill inte lägga på mig onödig vikt utan bara det som gynnar mig i mitt fotbollsspelade. Har försökt att ta reda på information om detta men jag tycker att många säger olika saker så jag blir inte riktig klok på det.

  Mvh Tobias

 27. 27

  […] artikel om hur mycket protein som behövs efter träningen, av en av mina favoritartikelförfattare Jacob Gudiol. Det är ju väldigt vanligt förekommande att äta/dricka protein efter styrketräning, därför […]

 28. 28
  Patrik says:

  Tobias:
  Hej Jacob!

  Jag har bara en fundering kring styrketräning för en fotbollsspelare på relativt hög nivå. Ska man träna med tunga vikter och få repetitioner eller är det bättre med mindre vikter, fler repetitioner och explosivare genomförande? Jag är rätt stor runt 1,90 och väger 89 kg så jag vill inte lägga på mig onödig vikt utan bara det som gynnar mig i mitt fotbollsspelade. Har försökt att ta reda på information om detta men jag tycker att många säger olika saker så jag blir inte riktig klok på det.

  Mvh Tobias

  Tycker du svarar lite på din fråga själv.
  Men kortfattat; bara för att du kör tungt betyder de ju inte att du lägger på dig mer vikt.

  Från en annan som idrottat på relativt hög nivå själv skulle jag väl rekommendera olika explosiva lyft, t.ex. ryck & stöt. Men se till att du får bra hjälp så du inte gör fel.

  Utöver detta skulle jag väl även kunna tänka mig att rekommendera CrossFit (nu kommer det väl hagla massa svordomar). Jag har haft stor nytta av den i bandy åtminstone. Du kan välja att rikta in det mer mot att vara likt fotboll, t.ex. att du kör mer intervall-stuk där du varierar övningarna för att få den träningen som ger dig mest åt fotbollen.

 29. 29
  Toby says:

  Hej Jacob,

  Vad jag förstår så har du ett annat synsätt än LCHF förespråkarna och jag har försökt förstå båda sidorna på ett enkelt sätt:
  ———————————————————————————————–
  (LCHF)
  Mycket kolhydrater ökar fettinlagring och minskar fettförbränning
  Fett minskar fettinlagring och ökar fettförbränning

  (Jacob Gudiol)
  Mycket kolhydrater minskar fettinlagring och minskar fettförbränning
  Fett ökar fettinlagring och ökar fettförbränning
  ———————————————————————————————–

  Det som skiljer er åt är alltså:
  ———————————————————————————————–
  (LCHF)
  Mycket kolhydrater ökar fettinlagring
  Fett minskar fettinlagring

  (Jacob Gudiol)
  Mycket kolhydrater minskar fettinlagring
  Fett ökar fettinlagring
  ———————————————————————————————–

  Förklaras såhär:
  ———————————————————————————————–
  (LCHF)
  Mycket kolhydrater ökar fettinlagring (kolhydrater höjer blodsockret och lagras som fett för att på så sätt sänka blodsockret)
  Fett minskar fettinlagring (fett höjer inte blodsockret)

  (Jacob Gudiol)
  Mycket kolhydrater minskar fettinlagring (hur? sockret i blodet måste ju ta vägen någonstans, vart tar det vägen om det inte lagras som fett?)
  Fett ökar fettinlagring (hur? fett höjer ju inte blodsockret?)
  ———————————————————————————————–

  Jag hoppas jag fått allt rätt. Tycker det är väldigt intressant och jag vill verkligen förstå. Tack på förhand! 🙂

  MVH,
  Toby

 30. 30
  Jacob Gudiol says:

  Toby: Mycket kolhydrater ökar fettinlagring (kolhydrater höjer blodsockret och lagras som fett för att på så sätt sänka blodsockret)

  Kolhydrater lagras väldigt sällan som fett. Det lagras som glykogen i dina muskler eller förbrukas som energi. http://tranastyrka.se/hur-mycket-kolhydrater-blir-till-fett/

  Toby: Fett minskar fettinlagring (fett höjer inte blodsockret)

  Fett lagras in utan problem ändå. Annars skulle alla som äter LCHF går runt med höga blodfetter eftersom fettet i maten de äter inte kan ta vägen någonstans.

  Toby: Mycket kolhydrater minskar fettinlagring

  Det minskar inte fettinlagringen per automatik. Men äter du mycket kolhydrater så måste du äta mindre av annat om du vill hålla energibalans och då blir det mindre fett. Äter du mindre fett finns det då givetvis mindre att lagra in.

  Toby: Fett ökar fettinlagring (hur? fett höjer ju inte blodsockret?)

  Läs ovan. Äter du mycket fett kommer kroppen att lagra in mycket fett.

 31. 31
  Toby says:

  Ok, jag vill helst ha korta sammanfattande svar så detta blir enkelt att överblicka. Har jag förstått dina argument rätt nedan? Om inte, skriv in. Länka helst inte till långa inlägg utan håll det kort och koncist.

  Jacob Gudiol: Ett högt intag av kolhydrater minskar fettinlagringen
  Argument: Ett högt kolhydratintag ger mindre plats för fett varpå fettinlagringen minskar

  Jacob Gudiol: Ett högt intag av fett ökar fettinlagring
  Argument: Ett högt fettintag ger mindre plats för kolhydrater varpå fettinlagringen ökar.

  3 st frågor:

  1. Är det bara fett som kan lagras som fett?
  2. Ökar kolhydrater blodsockret?
  2. Vad händer med sockret i blodet när hormonet insulin sänker blodsockret?

 32. 32
  Jacob Gudiol says:

  Om du är för lat för att läsa och lära dig saker så får du leva med att du inte kan saker. Ibland finns det helt enkelt inte enkla ja/nej svar på allting.

 33. 33
  Toby says:

  Jacob Gudiol:
  Om du är för lat för att läsa och lära dig saker så får du leva med att du inte kan saker. Ibland finns det helt enkelt inte enkla ja/nej svar på allting.

  Jag har de senaste åren börjat intressera mig för ämnet och när jag av en bekant hörde om din expertis så uppstod en intressant problematik:

  LCHF: Högt intag av kolhydrater ökar fettinlagring, högt intag av fett minskar fettinlagringen.
  Jacob Gudiol: Högt intag av kolhydrater minskar fettinlagring, högt intag av fett ökar fettinlagringen.

  Två olika sidor. Två olika slutsatser. Vilken är korrekt?

  Jag har läst LCHF anhängarnas slutsatser men dessa stämmer inte helt överens med dina slutsatser. Detta är ett komplext ämne och jag vill därför ta in information från båda sidor för att kunna skapa mig en så djup förståelse som möjligt. Ett led i detta är att jag vill försäkra mig om att jag förstått dina slutsater korrekt.

  Stämmer detta?
  Jacob Gudiol: Högt intag av kolhydrater minskar fettinlagring.
  Slutsats: Ett högt kolhydratintag ger mindre plats för fett varpå fettinlagringen minskar.

  Jacob Gudiol: Högt intag av fett ökar fettinlagring.
  Slutsats: Ett högt fettintag ger mindre plats för kolhydrater varpå fettinlagringen ökar.

  Om jag förstått dina slutsatser rätt så bör du kunna svara på nedanstående följdfrågor. Jag fick det kanske att verka som att jag är lat och inte vill lära mig saker på egen hand, men jag söker dina svar så jag har omformulerat frågorna en aning.

  1. Är din slutsats att det bara är fett som kan lagras som fett?
  2. Är din slutsats att kolhydrater inte höjer blodsockret?
  2. Enligt de studier du läst, var händer med sockret i blodet när hormonet insulin sänker blodsockret?

  Jag har dagligen kontakt med folk som vill sälja på mig det ena med det andra, och de måste därför kunna argumentera för sig. Jag kommer argumentera och ställa motfrågor, det ingår i processen, och jag förväntar mig att säljaren ger konkreta och hållbara slutsatser till varför de har rätt. Om de kan svara på alla mina frågor med bra slutsatser som jag köper så blir jag till slut tom på motargument – och då köper jag det de vill sälja. Om de blir irriterade eller inte svarar på frågor så är det ofta ett tecken på att det som de försöker sälja inte riktigt är det bästa på marknaden.

 34. 34
  RobinEH says:

  Toby: …

  Jacobs första respons svarade ju mycket tydligt på dina frågor.
  Högt intag av kolhydrater minskar fettinlagringen eftersom intaget av fett indirekt blir lägre än om intaget av kolhydrater är lågt. Högt intag av kolhydrater kommer ge högre kolhydratoxidation än vid hög intag av fett och lågt intag av kolhydrater. Hög kolhydratoxidation kommer att leda till en lägre fettoxidation.
  Fettinlagring – fettoxidation = Fettbalans

  Din andra fråga ”2” har han redan svarat på. Primärt sker glykogeninlagring.
  Svaret på din fråga ”1” är ja. Men kolhydrater kan omvandlas till fett via DNL och således kan konsumerade kolhydrater lagras som fett.
  Svaret på din första fråga ”2” är nej.

 35. 35
  @rnHomE says:

  Känns som om Toby är en högstadieelev som vill ha hjälp med uppsatsen i skolan.. Han har läst och klarat av lchf anhängarnas korta & enkla slutsatser, men inte klarar en normal sammanfattning av Guddi!

 36. 36
  Linda says:

  Hej!
  Har 2 frågor…
  1. Kan man få mjölksyra i magen efter ansträngning? Körde ett box pass med långt jobbigt sit-ups pass och det bara brände i magen och jag ville gärna stanna.

  2. Jag tränar och tränar, men känner ingen träningsvärk, är det bra eller dåligt? Tränar jag inte tillräckligt hårt då?
  //Linda

 37. 37
  jan says:

  du har fel angående svenska företag var ett företag svenskt som sålde prohormoner utomlans och i Sverige som sponsrade en svensk cyklist som tog et vanligt kost tillskott och då hade dom inte gjort rent karen riktigt så han testades positiv för nandrolone dom hade ju 19 norandrolone blad annat till saken hör att när dom inte fick sälja själva så börja dom säja att prohormoner var skit men innan var dom jätte bra enligt deras egen utsago finns massor med sådana grejor i kosttillskotts djungeln vem min inte hot stuff från usa som det var dianabol i listan kan göras lång ja har massor med annan fakta om olika saker om du är intresserad hoppas du inte tar illa upp det är roligt när man har samma intresse finns många som tar farliga kombinationer i dag ha det bäst följer dina sidor med späning

 38. 38
  Jacob Gudiol says:

  Hej Jan!
  Det är ingenting alls i det här inlägget som handlar om kosttillskott. Skriv kommentarer där de hör hemma. Ingen som någonsin kommer leta efter en diskussion här.

 39. 39
  Lars Höglund says:

  Hej!

  Jag har läst er bok och har en fundering vad som ett ”lätt träningspass” innebär? Det är angående att man efter tungt träningspass kan köra ett lätt träningspass för att behålla fitness utan att förlänga återhämningen.
  Men jag lyckas inte få svar på RM %, reps och set som räknas som ett lätt träningspass.

  Hälsningar
  Lars

 40. 40
  Jacob Gudiol says:

  Hallå Lars!
  Det finns flera sätt att uppnå det. Vanligaste är att man minskar på träningsvolymen i passet. Ett bra sätt att göra det är att du tex tar vikter som du egentligen klarar lyfta 10 ggr, alltså 10RM vikter, och sen kör du bara säg fem repetioner med den vikten. Så du kan alltså köra 5×5 men vikten som du använder i dina set är 10RM.

  Ett annat sätt är att du helt enkelt kör få set men fortsätter att använda en tung vikt. Detta kan dock bli ganska tufft ändå så jag föredrar förra metoden. Andra sätt är att välja övningar där musklerna du tränat tungt tidigare arbetar som synergister, de är alltså med i övningen men de är inte den huvudsakliga muskeln som tränas.

 41. 41

  […] bekant med sedan tidigare, och har skrivit inlägg om (Socker gör dig fet, sjuk och beroende). Men Jacob Guidol är en ny bekantskap. Intressant är att han har stora invändningar mot både Lustigs och […]

 42. 42

  […] kalorier/”skräpmat” – eller ”skitmat” som den kallas av Jacob Gudiol. I boken med samma namn och som skribent skriver han ofta om varför det uppstår problem när vi […]

 43. 43
  Anna hall says:

  Jag vill ha din bok forma kroppen och maximera din prestation som e-bok, men hittar ingen. Kommer den att komma ut som e-bok?

  Vänligen Anna

 44. 44
  Jacob Gudiol says:

  Hej Anna! Det är tänkt att den ska komma som ebok, men jag har ingen aning om när. Förlaget som styr det

 45. 45
  Daniel says:

  Hej Jacob. Tänkte kolla Med dej om man ska köra knäböj när man har problem med ischias nerven. Ibland Har jag ont o ibland inte. Smärtan kommer inte under träning så de är svårt att veta vad som utlöser det

  Mvh Daniel

 46. 46
  Adam says:

  Hejsan. Jag ska börja med att säga att du driver en väldigt bra sida som jag uppskattar supermycket. Jag har förstått att du själv spelar och coachar fotboll och tänkte därför ställa en snabb fråga. Svara om du har tid och ork så hade jag blivit jätteglad. Jag spelar fotboll och ska nu börja styrketräna parallellt. Hur många reps borde jag köra för att inte försämra min snabbhet utan kanske till och med kunna förbättra den? Jag har försökt ”googla” mig fram men det står olika överallt… Jag tror mig ha relativt bra koll på vilka övningar som gäller.

  Mvh Adam

 47. 47
  Niklas says:

  Hej Jacob. Hade varit väldigt intressant om du kunde kommentera/skriva om denna artikel: http://ptjerry.se/2014/02/05/evidensbaserad-tillvaxt/

 48. 48
  RobinEH says:

  Niklas:
  Hej Jacob. Hade varit väldigt intressant om du kunde kommentera/skriva om denna artikel: http://ptjerry.se/2014/02/05/evidensbaserad-tillvaxt/

  Jag öglade igenom och det verkar inte skilja sig så mycket från Jacobs artikelserie om styrketräning på traningslara.se

 49. 49
  Herdi says:

  Jacob Gudiol:
  Nej, det går inte att träna en muskel mindre.

  Om hon joggar mycket och deffar samtidigt ..på det sättet kanske man kan tappa muskelmassa?Att det tas upp proteine från musklerna om man inte äter bra nog. Bara en tanke 🙂

 50. 50
  Johan says:

  Sådär, då var boken ”Skitmat” beställd!
  Tack för en extremt bra sida (eller sidor, om man även tänker på träningslära.se). Det börjar att kännas unikt med kompetenta människor som har förmågan att kunna analysera och titta med sunda ögon inom det här området (träning, hälsa, mat, etc).

  Håller tummarna att du fortsätter att hålla den här sidan levande 🙂

 51. 51
  Mikael says:

  Hej,

  Jag läste med intresse din svarsartikel i DN om köttskatt.
  http://asikt.dn.se/asikt/debatt/hog-tid-for-skatt-pa-kott/det-galler-att-halla-isar-begreppen/
  Jag tror att vi tänker väldigt lika. Jag är liksom du 32 år, civilingenjör och träningsintresserad, men också vegan och noga med att ha stöd i forskning när jag tar beslut om t.ex. mina matvanor. Jag blev vegan i huvudsak av miljöskäl, men hälsa och djurrätt spelar också in.
  En stor eloge till din saklighet, den är alldeles för sällsynt i diskussioner om kött, både bland köttförespråkare och vego-förespråkare. Men jag blir faktiskt lite förolämpad av att du beskriver veganer så negativt. Att du dessutom tar upp ”gurka-argumentet” är beklämmande.
  http://asikt.dn.se/asikt/debatt/det-enda-logiska-ar-att-valja-vegetariskt/det-enda-kloka-ar-att-vara-kottatare/
  Ingen seriös hälsointresserad människa skulle byta ut all mat mot salladsgrönsaker. Det är ju kött och mejeriprodukter jag byter mot andra (mindre miljöbelastande) proteinkällor. Du har stor kunskap och stort inflytande och menar säkerligen väl, men jag vill upplysa om att det finns många hälsomedvetna, träningsintresserade veganer och vi blir dessutom fler och fler. Varför tar du inte chansen att vara en förebild även för oss?

 52. 52
  Jacob Gudiol says:

  Mikael: att du dessutom tar upp ”gurka-argumentet” är beklämmande

  Hej Mikael.
  Min replik på Jandes text har ingenting med ”gurkargumentet” att göra. http://tranastyrka.se/problemet-nar-varlden-inte-bara-ar-svart-eller-vit-mer-i-dn/

  Sen passar den här typen av kommentarerna mycket bättre under något av de inlägg som kommentaren berör och där det faktiskt redan är diskuterat.

 53. 53
  Jacob Gudiol says:

  Hej Moa!
  Varken den här ”om mig” eller ”om jacob” på träningslära är någon form av gratis frågelåda för rådgivning.

 54. 54
  Moa Wandell says:

  Jacob Gudiol:
  Hej Moa!
  Varken den här ”om mig” eller ”om jacob” på träningslära är någon form av gratis frågelåda för rådgivning.

  Hej, nej jag förstår det men vet inte hur jag ska få tag på dig då du säger att du ej svarar på mejl och vill inte vänta mig till någonannan. Hur får man tag på dig?
  /Moa

 55. 55
  Jacob Gudiol says:

  Moa Wandell: Hej, nej jag förstår det men vet inte hur jag ska få tag på dig då du säger att du ej svarar på mejl och vill inte vänta mig till någonannan. Hur får man tag på dig?
  /Moa

  För personlig rådgivning eller frågor så får man inte tag i mig. Jag jobbar inte med det och har ingen möjlighet att göra det gratis. Undantaget om vi skulle råka träffas i person någonstans, då gillar jag att diskutera den typen av saker.

 56. 56
  Anders says:

  Hej Jacob!
  Behöver höra med dig. Angående denna artikel du tidigare skrivit: http://traningslara.se/insulinets-roll-i-din-kropp/

  Att insulinets viktigaste uppgift är att hindra levern från att släppa ut glukos i blodet och även omvandla till nytt glukos som släpps ut i blodet.
  Men insulinets viktigaste funktion bör väl vara som singalsubstans/ringklocka till cellen? Insulinet sätter sig på receptor på cellens utsida, signal går in i cellen som säger att ”yo, nu är glukos här!” och glut-4 går dit för att släppa in glukosen.

  För det är väl så, vid minskad insulinkänslighet, att ringklockan behöver låta högre och högre (mer insulin) för att glut-4 ska öppna dörren. Och att man inte riktigt vet varför glut-4 blir så dålig på att ta emot signalen. Men att träning då stimulerar glut-4 eftersom vid träning behöver cellen glukos, och blir bättre på att öppna dörren.

  Så med den grunden komma till sak:

  1) Det är ju glukagon som stimulerar levern att nyproducera glukos. Om insulinets viktigaste uppgift är att hålla igen nyproduktionen så det inte åker ut i blodet – är inte medicinering felriktad då? Jag menar, är det inte glukagonet man bör vilja lugna ner istället för att öka insulinmängden?

  2) Fetma kan ge diabetes typ 2 bl.a. pga insulinnåverna har varit för höga för länge, och nu orkar inte kroppen producera så mkt mer insulin. Vilket resulterar i högt blodsocker, och de behöver ta insulin via spruta.
  Men att ta MER insulin bör ju göra personen ännu mindre insulinkänslig i längden?
  Vilket det inte bör bli om man inriktar sig mer på glukagonet, eller? För då hindrar man glukosproduktionen, samtidigt som man inte ökar insulinnivåerna.

 57. 57
  Moa Wandell says:

  Jacob Gudiol: För personlig rådgivning eller frågor så får man inte tag i mig. Jag jobbar inte med det och har ingen möjlighet att göra det gratis. Undantaget om vi skulle råka träffas i person någonstans, då gillar jag att diskutera den typen av saker.

  Så jag ska alltså råka stöta in i dig? Intressant. /Moa

 58. 58
  Kalle says:

  Hej!
  Jag tänkte kolla med dig vart du hittar studier på lättast sätt och om det finns någon smart lösning att få reda på när studier inom just ens intresseområde publiceras?
  MVH Kalle

 59. 59
  Jacob Gudiol says:

  Hallå Kalle!
  Jag har planer på att skriva ihop en eller ett par texter kring det där. Det är en ganska vanlig fråga faktiskt.

 60. 60
  Helen says:

  Hej!
  Vet man orsaken till varför övervikt är vanligare bland män?

 61. 61
  Ulf says:

  Hej Jacob!
  Ville bara tacka för allt arbete du lägger ner på bloggen – massor av intressant läsning.
  / Ulf

 62. 62
  Ola Wallengren says:

  Helen:
  Hej!
  Vet man orsaken till varför övervikt är vanligare bland män?

  i Sverige är det så men globalt är fördelningen det omvända. Finns en hel del olika möjliga förklaringar och sambanden är säkert komplexa (som vanligt).
  http://advances.nutrition.org/content/3/4/491.full.pdf+html

 63. 63
  Kalle says:

  Jacob Gudiol:
  Hallå Kalle!
  Jag har planer på att skriva ihop en eller ett par texter kring det där. Det är en ganska vanlig fråga faktiskt.

  Det vore grymt! Tack i så fall! 🙂

 64. 64
  Emma says:

  Otroligt bra kommentar Toby! Blir man avsnäst så tror man att ”säljaren” bara har bristande argument……..👍

  /E

  Toby: Jag har de senaste åren börjat intressera mig för ämnet och när jag av en bekant hörde om din expertis så uppstod en intressant problematik:

  LCHF: Högt intag av kolhydrater ökar fettinlagring, högt intag av fett minskar fettinlagringen.
  Jacob Gudiol: Högt intag av kolhydrater minskar fettinlagring, högt intag av fett ökar fettinlagringen.

  Två olika sidor. Två olika slutsatser. Vilken är korrekt?

  Jag har läst LCHF anhängarnas slutsatser men dessa stämmer inte helt överens med dina slutsatser. Detta är ett komplext ämne och jag vill därför ta in information från båda sidor för att kunna skapa mig en så djup förståelse som möjligt. Ett led i detta är att jag vill försäkra mig om att jag förstått dina slutsater korrekt.

  Stämmer detta?
  Jacob Gudiol: Högt intag av kolhydrater minskar fettinlagring.
  Slutsats: Ett högt kolhydratintag ger mindre plats för fett varpå fettinlagringen minskar.

  Jacob Gudiol: Högt intag av fett ökar fettinlagring.
  Slutsats: Ett högt fettintag ger mindre plats för kolhydrater varpå fettinlagringen ökar.

  Om jag förstått dina slutsatser rätt så bör du kunna svara på nedanstående följdfrågor. Jag fick det kanske att verka som att jag är lat och inte vill lära mig saker på egen hand, men jag söker dina svar så jag har omformulerat frågorna en aning.

  1. Är din slutsats att det bara är fett som kan lagras som fett?
  2. Är din slutsats att kolhydrater inte höjer blodsockret?
  2. Enligt de studier du läst, var händer med sockret i blodet när hormonet insulin sänker blodsockret?

  Jag har dagligen kontakt med folk som vill sälja på mig det ena med det andra, och de måste därför kunna argumentera för sig. Jag kommer argumentera och ställa motfrågor, det ingår i processen, och jag förväntar mig att säljaren ger konkreta och hållbara slutsatser till varför de har rätt. Om de kan svara på alla mina frågor med bra slutsatser som jag köper så blir jag till slut tom på motargument – och då köper jag det de vill sälja. Om de blir irriterade eller inte svarar på frågor så är det ofta ett tecken på att det som de försöker sälja inte riktigt är det bästa på marknaden.

 65. 65
  Nicklas says:

  Hej!

  Jag läser sport coaching på Göteborg Universitet, och kost och träning är mina största intressen, vad jag undrar är om du har tips på bra litteratur, skulle vilja köpa några böcker som speciellt går igenom hur olika kostupplägg påverkar träningen (speciellt inriktad på gymträning), jag har redan din bok Forma kroppen och maximera din prestation, och den var väldigt bra! (ska förmodligen även köpa din andra bok om Skitmat)
  Jag antar att du läst en del böcker inom detta ämnet, så vilka rekommenderar du?

  Mvh Nicklas

 66. 66
  Oskar says:

  En fråga om asymmetrisk, tex magmusklerna, då dom inte är vågräta utan ena sidan är lite högre eller lägre. Beror detta oftast på genetik eller att *ena* sidan av musklerna fått jobba mer så att säga, isf går detta träna upp?

 67. 67
  Peter says:

  Hej! Skulle vara intressant att få din åsikt gällande 10kg muskler, på hur kort tid man kan få det? En rubrik som snurrat i media på sistone lugnt sagt. Kan du även ge din syn på vitaminwell som nu blir fotbollsförbundets samarbetspartner? Bra innehåll väl?

 68. 68
  Jacob Gudiol says:

  Hej Peter!
  Testa att titta på startsidan

 69. 69
  Daniel Söderlund says:

  Hej Jakob,

  Vill först berömma dig för ett väldigt bra jobb med denna sida. Alltid väl underbyggda påståenden som är intressanta och lärorika. Otroligt viktigt som motvikt till alla ”halvsanningar” som sprids på nätet.

  Ett ämne jag läst lite om på nätet är kring kost och inflammation i kroppen.
  Man kan hitta påståenden som t.ex.:
  * Ett stabilt blodsocker, då för mycket blodsocker och insulin driver på inflammationer. (Jonas Bergkvist)
  * Socker skapar inflammationer i kroppen (kurera.se)

  Har letat efter en artikel av dig där du tar upp det (kanske har du redan skrivit om det?) men inte hittat någon.
  Har du någon bra kommentar kring ovanstående?

  Mvh
  /Daniel

 70. 70
  Jacob Gudiol says:

  Tjena Daniel!
  Jag har inte skrivit något direkt om det där. Kort och gott så är det bara en stor förväxling av höjning av blodsockret efter en måltid och högt blodsocker på sikt. Det finns i övrigt inga studier som pekar ut socker specifikt när det gäller inflammation. Oftast är det bara en kost med en massa skitmat som är problemet. Harvard har skrivit lite om det här, http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation

 71. 71

  […] om olika studier kring folkhälsa i stort och smått så rekommenderar jag starkt att du följer Jacob Gudiol, sjukgymnast och som gett ut en del böcker – bland annat boken “Skitmat – vad det är, varför […]

 72. 72
  Naomi Andersson says:

  Hej Jacob,
  stort fan av din och Willes pod, jag gillar hur ni underbygger era argument med forskning och att det är sting i den (alltså inget BS.
  Det är dock ngt som ni sagt som har fastnat hos mig, ni nämnde att kosttillskott bara är skit. Jag är vegetarian och äter kosttillskott i form av vitaminer (tiamin,B2, B6, B12, folsyra, niacin, D) men även mineraler (kalcium, magnesium, järn, zink, selen), jag har därför funderat över om jag borde sluta med dessa?

  PS började ta dem pga av att jag hade låg energinivå

  Med vänlig hälsning,
  Naomi A

 73. 73
  Julia says:

  Hej Jacob!

  Jag är ett stort fan av din och Willes podd, tyngre träningssnack. Tycker verkligen ni är störtsköna! Och att ni har har goda åsikter och syn på träning och allt vad det innebär, såklart.

  Jag läser själv till Fysioterapeut här uppe i Umeå, och är allmänt väldigt intresserad av idrottsrelaterad träning. Vilket gör det extra kul att lyssna och relatera till podden!

  Jag förstår om du inte har tid att svara på detta mail, men det vore förstås väldigt roligt om du gjorde det.

  Jag och en klasskamrat hade en konversation på gymmet imorse om det här med marklyft och teknik, och var lite oense om det här med hur väl utförandet ska vara i maxlyft.

  Jag spelar själv handboll, och har en ganska hyfsad bakgrund ändå om styrketräning och gymmet. Styrkelyft är en självklart en del av vår fysträning, vilket såklart inkluderar marklyften.

  Av min erfarenhet, i alla fall när det kommer till marklyft, så är det nästan omöjligt att behålla samma typ av ”neutrala position” i ryggraden när du maxar kontra mot när du lyfter t.e.x 10 reps. För när du maxar så ska man ta i max, det vill säga att du endast ska orka en repetition, vilket är väldigt tungt. Vilket ofta resulterar med att bröstryggen tappar lite av sin ”raka position” om du förstår vad jag menar.

  Så till min fråga, hur resonerar du kring detta?

  Ska man inte lyfta tyngre än i den vikt man kan behålla den här ”neutrala positionen” i hela ryggraden med? Är det då ett maxlyft?

  Jag hoppas du förstår hur jag tänker!

  Och som sagt, det vore roligt med ett svar på något sätt. Inte nödvändigtvis personligen men ett svar på något sätt hade varit kul! Tack på förhand.

  Vänliga hälsningar Julia.

 74. 74
 75. 75
  Rass_Jacko says:

  Hej Jacob

  I augusti publicerades en artikel på svt nyheter titulerad ”Fetma ökar inte risk för hjärt- och kärlsjukdomar” där man kort skriver om Peter Nordström et als studie ”Risks of Myocardial Infarction, Death, and Diabetes in Identical Twin Pairs With Different Body Mass Indexes.” (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27479111). Jag har själv inte tillgång till studiens fulltext och tycker det hade varit intressant att dels höra hur studien genomförts och även dina tankar om eventuella framtida effekter studien kan tänkas föra med sig.

  //Jacko

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *