Om mig

 • Mejla till en vän

Om Jacob Gudiol

En bild på Jacob Gudiol

En bild på mig från 2008 ungefär

Mitt namn är Jacob Gudiol, jag kallas oftast Guddi av de jag känt en längre tid. Jag är 32 år och legitimerad fysioterapeut (sjukgymnast) samt även utbildad civilingenjör (- en omtenta jag aldrig orkat ta tag i). För närvarande är jag mitt uppe i en mastersutbildning i sport science med där jag påbörjat min mastersuppsats som jag gör på klinisk fysiologi i Lund och det är förhoppningsvis färdigt sommaren 2015.

Mina huvudintressen är fotboll, fysiologi och fysträning, särskilt fysträning av grupper. Jag är även intresserad av kost och näringslära och har på egen hand läst väldigt mycket inom om detta ämne.

För närvarande jobbar jag som tränare på ett idrottsgymnasium i Helsingborg (Filbornaskolan), jag är tränare i Helsingborgs IFs ungdomsakademi. Jag skriver krönikor för Svenska Dagbladet och ungefär tre artiklar i veckan för Tyngre.se. Förutom detta håller jag också regelbundet föreläsningar för olika grupper, främst via ELEIKOs PT-utbildning och fysioterapistudenter i Lund.

Jag har gett ut två böcker, Forma Kroppen och maximera din prestation släpptes 2011 och har sålt i över 7000 exemplar. För bara någon månad sen släpptes andra utgåvan av den boken med uppdaterade delar. Den här boken skrev jag tillsammans med Nicklas Neuman som för närvarande håller på att doktorerar inom kostvetenskap. Den andra boken heter Skitmat – vad det är det, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta det och den släppte jag hösten 2014 och den har på knappt två månader sålt i nästan 2000 exemplar.

Jag har även medverkat som expert/tyckare i flera olika medier så som till exempel TV4, Aftonbladet, Expressen, GP, Friskispressen, Fokus, Svenska Cycling plus, Blossom Magazine, Allt om Mat, Hälsa, SvD, DN samt sjukgymnastförbundets egen tidning Fysioterapi.

Jag har förutom mina två utbildningar även läst 30 hp idrottspsykologi. Jag är steg 2 utbildad styrkeinstruktör inom SKKF. Jag har steg 1 som tyngdlyftningsinstruktör för Svenska Tyngdlyftningsförbundet och jag har gått ett par fotbollstränarkurser (BAS2). Inom sjukgymnastiken så har jag läst några extra kurser inom OMI och OMT.

Min egen idrottsliga bakgrund är främst fotboll. Som ungdomsspelare lirade jag i Helsingborgs IF där jag hann med ett antal B-lagsmatcher under tre säsonger. Därefter har jag även spelat några matcher i Superettan och ett par säsonger i division 2. När jag var 24 var jag trött på att investera så mycket tid för att få så lite tillbaka samtidigt som jag hade några besvärande skador och jag drog då ner på spelandet och började lira i en div 5 klubb. Där var jag sen även assisterande spelande tränare i 3 år samtidigt som jag också hjälpte till med fysträning för några av de andra lagen i klubben. Jag spelar fortfarande i samma klubb och för närvarande är vi ett topplag i div 3. Sen ungefär tre år tillbaka har jag även tränat tyndlyftning regelbundet och även hunnit med tre lagtävlingar.

Jag har är även sen tre år tillbaka med i styrelsen för Idrottsmedicin Syd för tredje året i rad nu. Idrottsmedicin syd är en delorganisation till föreningen Svensk Förening För Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin.

Kontakt

Om du har en fråga eller kommentar kring något jag skrivit så lägg en kommentar till det inlägget. Jag får ofta mejl från personer som vill kommentera ett inlägg jag skrivit. Dessa personer får inga svar via mejl. Kommentarsfältet är öppet för alla och alla kommentarer kommer upp direkt så skriv det du vill säga där så kan alla läsa det senare och jag slipper bemöta samma sak flera gånger om.

Om du vill kontakta mig personligen angående föreläsningar, skribentjobb, frågor kring studier osv kan du göra det på jacob@traningslara.se. Jag är däremot inte din personliga tränare eller sjukgymnast! Skickar du mejl med frågor kring din personliga träning, ditt kostupplägg, en viss skada osv kommer du inte att få några svar.

Jag finns även på Twitter där jag dagligen tipsar om intressanta artiklar i tidningar eller på bloggar. De här tipsen dyker också på TränaStyrkas facebooksida. Du hittar mig även på instagram om du föredrar det men där uppdaterar jag inte alls lika ofta.

Summering om mig

Jag….

 • är 32 år
 • tränar främst fotboll och tyngdlyftning
 • var under en kortare tid elitfotbollsspelare
 • är utbildad fysioterapeut/sjukgymnast och civilingenjör (minus en omtenta då)
 • studerar just nu för en master i sport science på Lunds Universitet
 • arbetar med fysträning för Helsingborgs IFs ungdomsspelare (timbasis)
 • är med i styrelsen för Idrottsmedicin Syd som är en delorganisation av Svensk Förening För Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin
 • har skrivit boken ”Forma kroppen och maximera din prestation – om träning och hälsa på vetenskaplig grund” tillsammans med Nicklas Neuman
 • har även publicerat boken Skitmat som är en bok om varför folk går upp i vikt och hur du undviker det
 • föreläser regelbundet i olika sammanhang om träning och kost, bland annat på sjukgymnastutbildningen och på ELIKOs utbildningar
 • är utbildad styrkeinstruktör steg 2 för SKKF
 • är utbildad tyngdlyftningstränare steg 1 för svenska tyngdlyftningsförbundet
 • har gjort nästan hela BAS 2 inom svenska fotbollsförbundet
 • har läst en termin idrottspsykologi på Lunds Universitet
 • skriver regelbundet artiklar för olika tidningar och magasin, främst BODY Magazine
 • träningsskribent för SvD
 • har medverkat i flera olika tidningar och magasin som expert
 • har även medverkat i TV4 nyhetsmorgon samt även blivit tillfrågad att medverka i andra TV-program men tackat nej då jag inte gillat det tänkta upplägget

44 reaktion på “Om mig

 1. 1
  Milad Farahdokht

  Hej Guddi!

  Det är så här att jag har försökt skicka en kommentar via träningslära men det gick inte så jag skall försöka här.

  Jo jag har läst er bok och jag älskar den. Den är riktigt grym. Jag har bara en fundering. Det gäller det 4-split styrketräningsschemat som skrivits ut. Kan man köra med en dags vila mellan dagarna eller hinner den fitness man byggt upp återgå till ursprunglig nivå? Eller skall man köra på varandra förljande dagar för att upprätthålla fitnessen? Hur många dagar måste gå för att konditionsträning inte skall hämma styrketräningen? Hur kan man lösa detta om man använder detta styrketräningsschema?

  Många frågor men jag hoppas att du svarar. Ni är grymma och jag har grymt kul när jag läste er bok.

  Ha det fint

  Hälsningar Miladios =)

    Citera kommentar

 2. 2
  Jacob Gudiol Inläggsförfattare

  Tjena Milad!
  Först och främst så är det inte en 4-split. Det är halvkroppspass, när man skriver 4-split så menar man kroppen i fyra olika delar. Det viktiga är att du tränar musklerna ungefär var 3-5 dag. Sen hur du lägger upp med vila mellan passen efter det bestämmer du. Det behöver inte ens vara så att du tränar samma dagar varje vecka och har lika lång vila mellan de olika passen varje gång.

  Du kan köra konditionsträning direkt inpå dina träningspass om du vill. Du får fortfarande en träningeffekt men den blir lite mindre. Ju längre tid det är mellan passen desto mindre interferens. Det finns ingen exakt tid där man kan säga att det inte blir någon inverkan. Du får helt enkelt välja den saken själv.

    Citera kommentar

 3. 5
  Fabian Lundin

  Hejsan!

  Jag har en fråga om det är möjligt att träna sina muskler mindre? Min tjej har stora vader naturligt och tränar ingen styrka men springer från och till. Jag har försökt pubmed och litteratur från skolan osv men inte hittat något.

  Har du kunskap om detta? Om så tips på litteratur eller studier?

  MVH
  Fabian

    Citera kommentar

 4. 8
  Johan

  Hej Jacob

  Jag undrar om du kan skriva ett inlägg om maxlyft i exempelvis mark, böj och bänk.

  Dvs hur man ska (alt. tänka) i form av uppladdning, uppvärmning, viktstegring upp till maxvikt, minimering av skaderisk etc. inför ett maxlyft i ovanstående nämnda lyft.

  Tänkte att du med basis av din erfarenheter styrkelyft kanske har lite bra tips att ge. Jag kan tänka mig att individuella förutsättningar spelar in en del men lite generella tips kanske kan tillämpas.

  // Johan

    Citera kommentar

 5. 9
  Jacob Gudiol Inläggsförfattare

  Hallå Johan!
  Jag håller på med tyngdlyftning och fotboll. Inte styrkelyft. Att toppa inför de andra lyften gör jag bara ibland på träning och ännu mer sällan är det då som första övning på det passet. Så jag är inte kompetent nog att skriv ihop ett inlägg av den typen du vill ha. Du får fråga någon erfaren styrkelyftare om hur han och hur andra han tävlar med brukar göra.

    Citera kommentar

 6. 10
  daniel

  hej!
  såg att du rekomenderade att läsa en bok som heter sciens and practice of strength traning, undrar bara om den ger mycket även om man redan har läst er bok forma kroppen…. som för övrigt var mycket bra.

    Citera kommentar

 7. 11
  Jacob Gudiol Inläggsförfattare

  Tjena Daniel!
  Den är absolut en väldigt bra bok ändå. Berör inte direkt samma ämne som vår bok utan är mycket mer inriktad på styrketräning för styrka och explosivitet.

    Citera kommentar

 8. 12
  TheSwede

  Hej!

  Jag har en fråga kring alaktisk styrketräning, är det något du rekommenderar för underviktiga personer (som jag själv)som försöker gå upp i vikt (bygga muskler)?

  http://www.arthurdevany.com/categories/20091026

  ”Alactic Training
  In working for power one wants to hit the alactic pathway. The ATP and PCr energy sources for alactic power are quickly regenerated within 5 to 10 seconds for trained individuals. Those who are new to power law technology may take longer to recover until they have worked at it awhile. One can hit the alactic pathway to gain power and not build lactic acid by doing what I call alactic training. It is very easy to do, not tiring, and a real source of power. It hits the FT fibers more completely than just about anything else.

  I do sets that I call 1/5s or ”one, fives” because that describes how I do them. I do one repetition, and then put the weight down for 5 seconds. Then I do another rep and put the weight down another 5 seconds. Then another, and so on for a sequence of about 4 to 8 repetitions. That’s it, then move on to the next exercise. What you have done is to achieve between 4 and 8 high quality repetitions without building lactate. The 5-second pause between reps is enough to regenerate the muscle phosphates if you are in reasonable shape. Up to 10 seconds pause is appropriate until you have acquired the ability to recover quickly. You can use reasonably heavy weight without the risk that goes with doing multiple repetitions with heavy weights.

  Alactic training is much safer and more productive of strength than training to full failure. The reason is simple; doing multiple repetitions builds lactic acid, which limits your power and ability to handle heavy weight. By doing just 1 rep and resting 5 seconds you retain nearly all of your muscle power. This lets you handle heavier weight and do quality movements. You never force yourself to work to failure, as many muscle magazines and training authorities seem to recommend. There is no danger because you use a weight that is below your maximum and do not try to force a depleted muscle through another repetition. There is no straining to try to do that ”last rep”.

  The theory that the ”last rep” is the best one is wrong in my opinion. You have little strength left by then because the high-energy phosphates are gone and the lactic acid limits your strength. This means that the reps leading up to that last rep must use a weight well below what will tax your muscle when it is at full strength. Multiple reps build endurance, not power. Your endurance is developed by the ascending sets discussed above. Also, much of what passes for endurance is actually the ability to recover quickly from peak effort (this is the kind of endurance NBA players have). By doing a sequence of 4 to 8 or more 1 rep with 5 seconds in between, you train your recovery ability so that you restore power quickly. Because phosphate replenishment uses the aerobic pathway, and uses fat preferentially over carbohydrate, you indirectly develop your aerobic capacity and burn fat as well when you do alactic training.

  Even though you are doing only 1 rep, you don’t try to do maximum weight. Just use a challenging weight as low as 25 and as high as 10 per cent below your maximum. You can even progress to a higher percentage of your maximum as you to these 1 reps. With 1/5s you get up to 8 quality reps at high weigh”

    Citera kommentar

 9. 13
  Kristjan

  Hej Jacob..:-)
  Jag hittade dina inlägg då jag googlade ”full fiberaktivering” och jag måste verkligen säga att du skriver otroligt bra. Du verkar ha stor teoretisk och praktisk kunsksap och du väger dessa bra mot varandra i dina artiklar..:-). Själv är jag en vanlig fritidsmotionär som genom min självdisciplin fått fina resultat. Jag tror på kombinationen teori och praktik. Det finns riktlinjer men inga absoluta regler (ja du fattar). Själv har jag 4 grundpelare i min träning. Vila,variation,regelbundenhet och kost.
  Tack för bra läsning. Hoppas på fler spännande inlägg/Kristjan

    Citera kommentar

 10. 14
  Henrik L

  Hejsan, först tänkte jag säga tack för att du driver två bra sidor :). Läst mycket på träningslära och köpt eran bok vilken jag brukar kolla i när jag blir fundersam på något.

  Kom och tänka på dej igår när uppdrag granskning visade ett reportage om m mikrolån. Där nämner de bland annat en grupp som gjort en Meta- analys av de studier om mikrolån som tidigare använts som underlag över beslut angående finansiering av mikrolån från biståndsorganisationer. Om jag kommer ihåg rätt så var det där av 600 studier cirka 15st som de tyckte var värda att ta med. Resten var alltså för dåliga.

  Du skriver ju mycket om undermåliga studier så tänkte att det kanske skulle intressera dej, hej!

    Citera kommentar

 11. Pingback: Gå ner i vikt: Den stora guiden till viktminskning

 12. 20
  Mimosamarie

  Märks tydligt att du inte är forskare på området. både i sättet du resonerar och refererar. Det är pengar som tyvärr styr världen och inflytelserika företag drar nytta av att använda aspartam som sötningsmedel bl.a. p.g.a. att det är billigt och inte medför kalorier. Inflytelserika företag har också en benägenhet att ”köpa” forskare som till synes verkar opartiska. Jag har själv forskarutbildning och är väl medveten om att man kan förvränga resultaten starkt åt det håll man vill. Liksom du nämner att man kan få migrän av aspartam om man tror att man ska få . Likaså att man kan få finansiering för sin forskning av företag som vill se förutbestämda resultat. Är aspartam farligt? Det är en fråga utan definitiva svar. Som någon nämnde tidigare krävs det långtidsexponering av ämnet för att ens få lite hum om saken. Att aspartam inte är skadligt på gnagare utesluter inte att det är skadligt hos människan. Testas aspartam på vuxna utesluter det inte att det är ofarligt för ett barn o.s.v. Även Talidomid ansågs ofarligt av seriösa forskare.
  Jag gör inga referenser vilket du säkert kommer att reta upp dig på. Varför? Jo, för att detta är min personliga åsikt. Jag är igen gud med facit på hand…

    Citera kommentar

 13. 21
  ian

  Tack för lite vett i en galen värld!
  Hoppas att du orkar fortsätta med artiklar som den om aspartam. Det behövs i en värlsd fylld av matfusket och Mimosamarie…
  Keep up the good work!

    Citera kommentar

 14. 22
  Roger

  Hej. Underbar sida du har läser den dagligen. Jag tycker du skulle skriva nåt om PH9 generatorn som börjat spridas och marknadsföras som nåt mirakel.
  Tack för allt jobb du lägger ner på sidan.

    Citera kommentar

 15. 24
  Peter

  Hej Jacob

  Jag har ett bekymmer under träning och vätskeintag.
  När törsten kommer efter en kort stund in i träningen så tar jag en liten klunk vatten och pang där kommer illamåendet, jag har provar att dricka normala klunkar, sippat lite bara för att fukta munnen illamåendet kommer som ett brev på posten!.
  Jag har även testat att inte dricka under passet och det är svårt, men då slipper jag illamåendet.
  Vad kan detta bero på?

  Mvh Peter.

    Citera kommentar

 16. 25
  Tobias

  Hej Jacob!

  Jag har bara en fundering kring styrketräning för en fotbollsspelare på relativt hög nivå. Ska man träna med tunga vikter och få repetitioner eller är det bättre med mindre vikter, fler repetitioner och explosivare genomförande? Jag är rätt stor runt 1,90 och väger 89 kg så jag vill inte lägga på mig onödig vikt utan bara det som gynnar mig i mitt fotbollsspelade. Har försökt att ta reda på information om detta men jag tycker att många säger olika saker så jag blir inte riktig klok på det.

  Mvh Tobias

    Citera kommentar

 17. Pingback: Hur mycket protein behövs efter styrketräning? | Ett magiskt liv

 18. 26
  Patrik

  Tobias:
  Hej Jacob!

  Jag har bara en fundering kring styrketräning för en fotbollsspelare på relativt hög nivå. Ska man träna med tunga vikter och få repetitioner eller är det bättre med mindre vikter, fler repetitioner och explosivare genomförande? Jag är rätt stor runt 1,90 och väger 89 kg så jag vill inte lägga på mig onödig vikt utan bara det som gynnar mig i mitt fotbollsspelade. Har försökt att ta reda på information om detta men jag tycker att många säger olika saker så jag blir inte riktig klok på det.

  Mvh Tobias

  Tycker du svarar lite på din fråga själv.
  Men kortfattat; bara för att du kör tungt betyder de ju inte att du lägger på dig mer vikt.

  Från en annan som idrottat på relativt hög nivå själv skulle jag väl rekommendera olika explosiva lyft, t.ex. ryck & stöt. Men se till att du får bra hjälp så du inte gör fel.

  Utöver detta skulle jag väl även kunna tänka mig att rekommendera CrossFit (nu kommer det väl hagla massa svordomar). Jag har haft stor nytta av den i bandy åtminstone. Du kan välja att rikta in det mer mot att vara likt fotboll, t.ex. att du kör mer intervall-stuk där du varierar övningarna för att få den träningen som ger dig mest åt fotbollen.

    Citera kommentar

 19. 27
  Toby

  Hej Jacob,

  Vad jag förstår så har du ett annat synsätt än LCHF förespråkarna och jag har försökt förstå båda sidorna på ett enkelt sätt:
  ———————————————————————————————–
  (LCHF)
  Mycket kolhydrater ökar fettinlagring och minskar fettförbränning
  Fett minskar fettinlagring och ökar fettförbränning

  (Jacob Gudiol)
  Mycket kolhydrater minskar fettinlagring och minskar fettförbränning
  Fett ökar fettinlagring och ökar fettförbränning
  ———————————————————————————————–

  Det som skiljer er åt är alltså:
  ———————————————————————————————–
  (LCHF)
  Mycket kolhydrater ökar fettinlagring
  Fett minskar fettinlagring

  (Jacob Gudiol)
  Mycket kolhydrater minskar fettinlagring
  Fett ökar fettinlagring
  ———————————————————————————————–

  Förklaras såhär:
  ———————————————————————————————–
  (LCHF)
  Mycket kolhydrater ökar fettinlagring (kolhydrater höjer blodsockret och lagras som fett för att på så sätt sänka blodsockret)
  Fett minskar fettinlagring (fett höjer inte blodsockret)

  (Jacob Gudiol)
  Mycket kolhydrater minskar fettinlagring (hur? sockret i blodet måste ju ta vägen någonstans, vart tar det vägen om det inte lagras som fett?)
  Fett ökar fettinlagring (hur? fett höjer ju inte blodsockret?)
  ———————————————————————————————–

  Jag hoppas jag fått allt rätt. Tycker det är väldigt intressant och jag vill verkligen förstå. Tack på förhand! :)

  MVH,
  Toby

    Citera kommentar

 20. 28
  Jacob Gudiol Inläggsförfattare

  Toby: Mycket kolhydrater ökar fettinlagring (kolhydrater höjer blodsockret och lagras som fett för att på så sätt sänka blodsockret)

  Kolhydrater lagras väldigt sällan som fett. Det lagras som glykogen i dina muskler eller förbrukas som energi. http://tranastyrka.se/hur-mycket-kolhydrater-blir-till-fett/

  Toby: Fett minskar fettinlagring (fett höjer inte blodsockret)

  Fett lagras in utan problem ändå. Annars skulle alla som äter LCHF går runt med höga blodfetter eftersom fettet i maten de äter inte kan ta vägen någonstans.

  Toby: Mycket kolhydrater minskar fettinlagring

  Det minskar inte fettinlagringen per automatik. Men äter du mycket kolhydrater så måste du äta mindre av annat om du vill hålla energibalans och då blir det mindre fett. Äter du mindre fett finns det då givetvis mindre att lagra in.

  Toby: Fett ökar fettinlagring (hur? fett höjer ju inte blodsockret?)

  Läs ovan. Äter du mycket fett kommer kroppen att lagra in mycket fett.

    Citera kommentar

 21. 29
  Toby

  Ok, jag vill helst ha korta sammanfattande svar så detta blir enkelt att överblicka. Har jag förstått dina argument rätt nedan? Om inte, skriv in. Länka helst inte till långa inlägg utan håll det kort och koncist.

  Jacob Gudiol: Ett högt intag av kolhydrater minskar fettinlagringen
  Argument: Ett högt kolhydratintag ger mindre plats för fett varpå fettinlagringen minskar

  Jacob Gudiol: Ett högt intag av fett ökar fettinlagring
  Argument: Ett högt fettintag ger mindre plats för kolhydrater varpå fettinlagringen ökar.

  3 st frågor:

  1. Är det bara fett som kan lagras som fett?
  2. Ökar kolhydrater blodsockret?
  2. Vad händer med sockret i blodet när hormonet insulin sänker blodsockret?

    Citera kommentar

 22. 30
  Jacob Gudiol Inläggsförfattare

  Om du är för lat för att läsa och lära dig saker så får du leva med att du inte kan saker. Ibland finns det helt enkelt inte enkla ja/nej svar på allting.

    Citera kommentar

 23. 31
  Toby

  Jacob Gudiol:
  Om du är för lat för att läsa och lära dig saker så får du leva med att du inte kan saker. Ibland finns det helt enkelt inte enkla ja/nej svar på allting.

  Jag har de senaste åren börjat intressera mig för ämnet och när jag av en bekant hörde om din expertis så uppstod en intressant problematik:

  LCHF: Högt intag av kolhydrater ökar fettinlagring, högt intag av fett minskar fettinlagringen.
  Jacob Gudiol: Högt intag av kolhydrater minskar fettinlagring, högt intag av fett ökar fettinlagringen.

  Två olika sidor. Två olika slutsatser. Vilken är korrekt?

  Jag har läst LCHF anhängarnas slutsatser men dessa stämmer inte helt överens med dina slutsatser. Detta är ett komplext ämne och jag vill därför ta in information från båda sidor för att kunna skapa mig en så djup förståelse som möjligt. Ett led i detta är att jag vill försäkra mig om att jag förstått dina slutsater korrekt.

  Stämmer detta?
  Jacob Gudiol: Högt intag av kolhydrater minskar fettinlagring.
  Slutsats: Ett högt kolhydratintag ger mindre plats för fett varpå fettinlagringen minskar.

  Jacob Gudiol: Högt intag av fett ökar fettinlagring.
  Slutsats: Ett högt fettintag ger mindre plats för kolhydrater varpå fettinlagringen ökar.

  Om jag förstått dina slutsatser rätt så bör du kunna svara på nedanstående följdfrågor. Jag fick det kanske att verka som att jag är lat och inte vill lära mig saker på egen hand, men jag söker dina svar så jag har omformulerat frågorna en aning.

  1. Är din slutsats att det bara är fett som kan lagras som fett?
  2. Är din slutsats att kolhydrater inte höjer blodsockret?
  2. Enligt de studier du läst, var händer med sockret i blodet när hormonet insulin sänker blodsockret?

  Jag har dagligen kontakt med folk som vill sälja på mig det ena med det andra, och de måste därför kunna argumentera för sig. Jag kommer argumentera och ställa motfrågor, det ingår i processen, och jag förväntar mig att säljaren ger konkreta och hållbara slutsatser till varför de har rätt. Om de kan svara på alla mina frågor med bra slutsatser som jag köper så blir jag till slut tom på motargument – och då köper jag det de vill sälja. Om de blir irriterade eller inte svarar på frågor så är det ofta ett tecken på att det som de försöker sälja inte riktigt är det bästa på marknaden.

    Citera kommentar

 24. 32
  RobinEH

  Toby: …

  Jacobs första respons svarade ju mycket tydligt på dina frågor.
  Högt intag av kolhydrater minskar fettinlagringen eftersom intaget av fett indirekt blir lägre än om intaget av kolhydrater är lågt. Högt intag av kolhydrater kommer ge högre kolhydratoxidation än vid hög intag av fett och lågt intag av kolhydrater. Hög kolhydratoxidation kommer att leda till en lägre fettoxidation.
  Fettinlagring – fettoxidation = Fettbalans

  Din andra fråga ”2” har han redan svarat på. Primärt sker glykogeninlagring.
  Svaret på din fråga ”1” är ja. Men kolhydrater kan omvandlas till fett via DNL och således kan konsumerade kolhydrater lagras som fett.
  Svaret på din första fråga ”2” är nej.

    Citera kommentar

 25. 33
  @rnHomE

  Känns som om Toby är en högstadieelev som vill ha hjälp med uppsatsen i skolan.. Han har läst och klarat av lchf anhängarnas korta & enkla slutsatser, men inte klarar en normal sammanfattning av Guddi!

    Citera kommentar

 26. 34
  Linda

  Hej!
  Har 2 frågor…
  1. Kan man få mjölksyra i magen efter ansträngning? Körde ett box pass med långt jobbigt sit-ups pass och det bara brände i magen och jag ville gärna stanna.

  2. Jag tränar och tränar, men känner ingen träningsvärk, är det bra eller dåligt? Tränar jag inte tillräckligt hårt då?
  //Linda

    Citera kommentar

 27. 35
  jan

  du har fel angående svenska företag var ett företag svenskt som sålde prohormoner utomlans och i Sverige som sponsrade en svensk cyklist som tog et vanligt kost tillskott och då hade dom inte gjort rent karen riktigt så han testades positiv för nandrolone dom hade ju 19 norandrolone blad annat till saken hör att när dom inte fick sälja själva så börja dom säja att prohormoner var skit men innan var dom jätte bra enligt deras egen utsago finns massor med sådana grejor i kosttillskotts djungeln vem min inte hot stuff från usa som det var dianabol i listan kan göras lång ja har massor med annan fakta om olika saker om du är intresserad hoppas du inte tar illa upp det är roligt när man har samma intresse finns många som tar farliga kombinationer i dag ha det bäst följer dina sidor med späning

    Citera kommentar

 28. 36
  Jacob Gudiol Inläggsförfattare

  Hej Jan!
  Det är ingenting alls i det här inlägget som handlar om kosttillskott. Skriv kommentarer där de hör hemma. Ingen som någonsin kommer leta efter en diskussion här.

    Citera kommentar

 29. 37
  Lars Höglund

  Hej!

  Jag har läst er bok och har en fundering vad som ett ”lätt träningspass” innebär? Det är angående att man efter tungt träningspass kan köra ett lätt träningspass för att behålla fitness utan att förlänga återhämningen.
  Men jag lyckas inte få svar på RM %, reps och set som räknas som ett lätt träningspass.

  Hälsningar
  Lars

    Citera kommentar

 30. 38
  Jacob Gudiol Inläggsförfattare

  Hallå Lars!
  Det finns flera sätt att uppnå det. Vanligaste är att man minskar på träningsvolymen i passet. Ett bra sätt att göra det är att du tex tar vikter som du egentligen klarar lyfta 10 ggr, alltså 10RM vikter, och sen kör du bara säg fem repetioner med den vikten. Så du kan alltså köra 5×5 men vikten som du använder i dina set är 10RM.

  Ett annat sätt är att du helt enkelt kör få set men fortsätter att använda en tung vikt. Detta kan dock bli ganska tufft ändå så jag föredrar förra metoden. Andra sätt är att välja övningar där musklerna du tränat tungt tidigare arbetar som synergister, de är alltså med i övningen men de är inte den huvudsakliga muskeln som tränas.

    Citera kommentar

 31. Pingback: Maten som får dig att äta mer | Olssons universum

 32. Pingback: Balanserat ätande utan förbud – om utrymmesmaten och hur den bäst används | Johanna Ahlsten

 33. 39
  Anna hall

  Jag vill ha din bok forma kroppen och maximera din prestation som e-bok, men hittar ingen. Kommer den att komma ut som e-bok?

  Vänligen Anna

    Citera kommentar

Kommentera

Skriv ditt namn, din mejl och eventuell hemsida.